Prime Place, Cheshunt, Hertfordshire

Prime Place Cheshunt Hertfordshire Aerial

Client: Be Living

Main Contractor: Jarvis Contracting

Archeologist: HTA Architects

Project Duration: January 2016 – August 2018

Situated in a semi-rural location, this private development provides 88 new dwellings consisting of 12, 2 bedroom apartments and 76, 2, 3 and 4 bedroom houses, set in an environment of extensive and thoughtfully planned landscaping.

This contract was delivered over 5 phases, with the existing school being partly demolished to enable access for building the final phase. The properties were built using traditional materials including brick, render and plank facades, and pitched roofs with interlocking concrete profiled tiles.

Prime Place Cheshunt

 

Sustainability

All homes have generously sized private amenity, with the apartment buildings benefitting from landscaped communal gardens.  All residents also have access to a tree lined public open space. The development will enhance the ecological value of the site with a bio-diverse landscape encouraging wildlife to flourish.

Working Relationships

Jarvis Contracting & HTA Architects worked closely with all Local Authority departments including Building Control, Planning, Highways and also with Herts Fire & Rescue Service to ensure the project was compliant and kept to the relevant programme.

Most noteworthy, we maintained close liaison with the existing school to ensure their needs were incorporated when producing and updating the traffic management plan – avoiding peak times for access, deliveries etc.during the project.

Hertfordshire Building Control Ltd was involved from the outset, including site meetings with the design team and site managers. This resulted in only minor site issues that were easily resolved, which had no impact on the programme of works.

 

Prime Palce Cheshunt Hertfordshire

Challenges

A 533mm water main ran the length of the site, which became a major consideration for site logistics!  The solution came in the form of a temporary bridge, erected to enable the movement of heavy plant and machinery. There was also a 600mm foul sewer diversion to the east of the site, which meant piling several of the plots. Furthermore, a 4.5m high acoustic fence was installed along the full length of the site to the eastern perimeter road/A10.

Results

In conclusion, the project was delivered to agreed timescales and within budget. The clients requirements for a high quality build delivered with health & safety and environmental issues always at the top of the agenda, were met. Throughout the project we received positive feedback from the client, as well as from local residents living near the site.

 

Contacts

Jarvis Contracting:   http://www.jarvisbuild.co.uk

HTA Architects: http://www.hta.co.uk

Be Living: https://be.co.uk/

About Us

We oversee Building Control for many local councils based in the UK - with a focus on helping both individuals and larger companies to achieve great building results safely.

Guidance Notes

We offer building control services that help you to adhere to UK building regulations - have a look at our guidance notes here for further help.